Her bir dönem ve her bir nesil için ‘popüler’ olan bir takım rahatsızlıklar ve hatalı konabilecek klinik tanılar olduğu benim gibi birçok meslektaşımızın dikkatini çekmekte. Son yıllarda hangi psikiyatrik tanıların sıklıkla üst üste geldiğini ve bunun üzerine hatalı inanışların nasıl kolaylıkla inşa edildiğini önümüzdeki yazılarımda ayrıca kaleme almak istiyorum. Fakat bugün, sıklıkla karşılaştığım bir konuyu burada köşemin elverdiği sınırlar içerisinde kısaca altını çizmek istiyorum: DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU…

 

              Bazen çocuklarda karşılaştığımız tablo; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu andırsa da, ana problem bambaşka bir tablo çıkıveriyor. Bunun yanında anne-babalarda da yaygın bir inanış zaman geçtikçe güçleniyor, kulaktan kulağa iyice hatalı inanışlar pekişiyor: ‘’bizim çocuğun dikkati eksik.’’ ‘’hiperaktif benim çocuğum, zeki ama yaramaz…’’ ‘’öğretmeni dikkati eksik diyor ama tabletin başına geçti mi de saatlerce oynuyor…’’

 

Peki; Nedir Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu?

  • Dürtüsellik, hiperaktivite ve/veya dikkat eksikliği ile karakterize edilmiş nörogelişimsel bir bozukluktur, yani beyin ve merkezi sinir sistemin gelişimi ve büyümesiyle vuku bulabilen bir durumdur. Çocukluk çağı psikiyatrik rahatsızlıklar içerisinde en sık görülenlerdendir.

 

Kaç yaşında görülebilir?

  • Her ne kadar klinik tanı için 7 yaş kriteri ve son 6 ay içerisinde sinyallerinin görülmesi koşulu olsa da; çoğu zaman erken çocukluk döneminde de nörokimyasal farklılık bazında davranışsal sinyallerini görmenin mümkün olduğu bulgusu birçok çalışmayla desteklenmiştir. 7 yaş öncesi için; okul içi etkinliklerde uzun süre dikkatini verememe, akranlarla ortaklaşa uyum gösterememe ve etkinlik sürdürememe, aşırı hareketlilik, benlik ve duygu düzenlemesinde sıkıntılar, planlayamama, plana uyamama, plana uysa bile planı sürdürememe, bir etkinliği bitirmeden diğerine geçme ve engellendiğinde agresifleşme gibi özellikler sıkça görülebilmektedir. Fakat yukarda altını çizdiğim gibi bunların görülmesi illa çocuğunuzdaki durumun dikkat eksikliği ve hiperaktivite olduğunu göstermez. Kaynak başka da olabilir…

 

Haftaya dikkat eksikliği & hiperaktivite bozukluğunun olası sebepleri ve tedavi süreci ile devam edeceğiz…

 

Keyifli Hafta Sonları…

Eskişehir Web Tasarım