ÇOCUKLARDA ‘FARKINDALIK’ TEMELLİ YÖNELİM OBEZİTEYİ ÖNLEYEBİLİR !

 

‘FARKINDALIK’ın Çocuklarda obeziteyi önleyebildiği BEYİN & SİNİR BİLİM çalışmaları tarafından bulgulandı…

 

Farkındalıkà bir amaç doğrultusunda dikkatini verebilme, ‘kabulleniş’le birlikte o an’da yani şimdiki an’da olabilme, ön yargı ve mesafelerden arınma olarak tanımlanmıştır ve yapılan güncel beyin çalışmaları bu ‘farkındalık’ yaklaşımıyla çocuklardaki obezite gelişiminin önlenebildiğini bulgulamıştır.

 

21 Ocak 2016’ta Heliyon Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırma; obezitesi olan çocukların beyin ve sinir ağlarındaki dengenin; sağlıklı kiloda olan çocukların beyin ve sinir ağlarındaki dengeden daha farklı olduğunu, ve bu denge farklılığının da obezitesi olan çocukların daha fazla yeme eğilimlerini beslediğini önermiştir.

 

Farkındalık temelli yaklaşımà çocuklarda ‘bir şeyi kendi kendine engelleme’ davranışını kazandırmada ve ‘dürtüsellik’ temelli davranışları kontrol altına almada etkilidir. Obezite ve sağlıksız yeme davranışı da; beyindeki söz konusu ‘engelleme ve dürtüselliği kontrol etme’den sorumlu olan bölgeyle eşleştiği için; farkındalık temelli yaklaşımın obezite konusunda erken müdahale ve tedavisinde etkili olarak düşünülmüştür.

 

Bu durumda; uzun soluklu ve kalıcı kilo vermek için à diyete ve fiziksel egzersize ek olarak, çocukların beyin fonksiyonlarının değişimi ve yeni duruma adaptasyonu da gerekmektedir. Tam da bu noktada; obezite riski olan çocuklarda erken müdahale olarak farkındalık temelli yaklaşım ve psikoterapi desteği almak; yeme dürtüsünün kontrol edilebilmesi ve dolayısıyla sağlıklı kiloya erişilebilmesi için etkin bir müdahale ve tedavi yöntemidir.,

 

Psikolog Doktor Gizem Çeviker

 

(Kaynak: Chodkowski; B.A.; Cowan; R.L. & Niswenderkevin, K.D. (2016). Imbalance in resting state functional connectivity is associated with eating behaviors and adiposity in children. Heliyon, Heliyon 2, e00058; görsel www.flickr.com’dan alınmıştır.)

Eskişehir Web Tasarım